گزيده اي از اعتقادات اهل سنت و جماعت
saqeznews
مبين وبسايت تحليلي خبري است كاملامستقل،كه خبرهاي روزايران وجهان راموردتحليل وبررسي قرارميدهد.
درباره وبلاگ


به وبلاگ من خوش آمدید
آخرین مطالب
نويسندگان

گزيده اي از اعتقادات اهل سنت و جماعت

بخش اول:  توحيد و خدا شناسي

مقدمه

نوشتاری که در پیش رو دارید پاسخي است به سوالات چند تن از دوستان جوان كه در ايميل اين جانب پيرامون شالوده و مباني اعتقادي اهل اسلام حق يعني اهل سنت و جماعت مطرح كرده بودند مبني بر اينكه دامنه ي اعتقادات عجيب و غريب و نوظهور آنقدر زياد است كه باعث سردرگمي و حيراني آنان گشته و اينجانب برآن شدم تا گزيده اي از اعتقادات اكثريت اهل اسلام در طول تاريخ كه همانا عقايد اهل سنت و جماعت واقعي است را به  صورت پرسش و پاسخهايي كوتاه جمع آوري نمايم  تا همه ي ما مطابق عمل به حديث شريف نبوي (( عليكم بالسواد الاعظم = بر شما باد همراهي با بيشترين اهل اسلام )) عقاید صحیح را از غلط و بی پایه تشخیص داده و طریق درست به جای آوردن احکام دینی و اوامر و دستورات باری تعالی  و سنتهای رسول الله (ص) را بدانيم .

 خوانندگان عزیز بايد دانست كه مطابق فرمايش شارحان حديث شريف فوق منظور از ((سواد اعظم )) اكثريت اهل اسلام در كل زمانها است نه در يك زمان خاص ،چنانچه امروزه شايد بيشتر اهل اسلام بر اعتقادات و عمل گذشتگان و سلف صالح خود نمانده باشند بنابريان منظور كليت اهل اسلام در تمام زمانها است و همچنانكه مي دانيم  قاطبه ي امت اسلام ، در طول تاریخ اسلامیت خود در فروعات پیرو مذاهب فقهی  مدون حضرات امام اعظم ابوحنيفه و امام شافعی و امام مالك و امام احمد  و در اصول اعتقادات پیرو امام اشعری و يا امام ابو منصور ماتريدي بوده وهم اکنون علی رغم فتنه ی فتنه گران و دین دشمنان و تفرقه افکنان ، بر اعتقاد صحیح وعمل به مذهب خود پایبندند و علمای متعهد و ربانی نیز همواره مردم را به دوری از تفرقه و ناهماهنگی دعوت نموده اند و این نوشتار نیز بر همین اساس اساس تدوین شده است.

بايد بدانيم آنچه علمای سلف و گذشتگان با اخلاص و با  تقوای ما ، بر آن حرکت نموده اند؛همانا اعتقادات خالص صحابه و تابعین بوده که از رسول الله (ص) آموخته اند که  در زمان های بعدی در فروعات توسط امامان چهارگانه حنفی و شافعی و مالکی و حنبلی گرد آوری و تدوین شده و در مبانی اعتقادی نیز توسط دو امام بزرگوار یعنی امام اشعری و امام ماتریدی جمع آوری شده است ،بنابراین اهل سنت و جماعت در طول تاریخ در فروعات مطابق یکی از مذاهب چهارگانه و در اصول بر اساس دو مذهب نام برده عمل نموده و اندیشیده اند ،و چهار مذهب فقهی و دو مذهب اصولی نزدیک ترین اندیشه ها و عمل ها به روش و سنت رسول الله (ص) و صحابه ی کرام است . پس لازم است نوجوانان عزیز از انحراف از مسیر صحیح سلف صالح خود دوری گزیده و از پیروی از بدعت گران پرهیز نمایند ، بدعت گرانی که در قالب فرقه هاي مختلف و با ماركها و نام هاي تراشيده شده توسط  استعمار و يهود، مردم و خصوصا جوانان را به بی اعتمادی و بی ادبی نسبت  به گذشتگان خود - بخصوص  صحابه كرام و خلفاي راشده و تابعين و اولياء الله و علمای گذشته -  دعوت نموده و از‌آنان می خواهند خود شخصا و بدون هيچ محدوديتي به اجتهاد و نو آوری در دین پرداخته و نیازی به عالمان دینی گذشته و حال ندارند و در صورت نیاز به پیروی از فرقه های گمراه به وجود آمده و سرکرده های هوا پرست و جاه طلب خود بگرایند ، سرکرده هایی که با نظرات باطل و فتواهاي غلط خود از ساحت مقدس صحابه ي رسول الله (ص) شروع به افتراء و توهين و سب  نموده تا به اهل قبله رسيده و همه  را به کفر و شرک متهم نموده و دستور کشت و کشتار مسلمین را صادر می کنند و با برداشت غلط و سطحی خود از آیات قرآن و احادیث رسول الله (ص) ، ضربه ی هولناکی به پیکره ی دین وارد نموده اند ، که منش و کردار غلط آنان باعث ایجاد شک و شبهه در دلهای جوانان و نوجوانان نسبت دین مبین اسلام شده است . اميد است با چنگ زدن به ريسمان استوار و محكم الهي از خواب غفلت بيدار شويم .

...........................................................................................

1-  ایمان در لغت به چه معنی است وارکان ایمان یعنی چه و چند مورد می باشند ؟

ایمان یعنی باورقلبی و ارکان ایمان (اصول دین) یعنی پایه های اصلی اعتقادی انسان مسلمان و باور و تصدیق قلبی به تمام آنها که شش رکن اصلی می باشند و هر کدام دارای بخشهای فرعی تری هستند.

1- ایمان به آفریدگار جهان 2- ایمان به فرشتگان 3- ایمان به کتابهای آسمانی 4 – ایمان به پیامبران الهی 5 – ایمان به جهان آخرت 6- ایمان به قضا و قدر الهی

.....................................................................................................

2-  اسلام در لغت یعنی چه و فروع دین یا ارکان اسلام  چه مواردی است ؟

اسلام در لغت دارای معانی زیادی مانند تسلیم شدن و یا امین ماندن و سالم بودن است و فروع دین دارای 5 رکن اصلی :1- شهادتین با زبان 2-  به پا داشتن نماز 3- پرداخت زکات به مستحقین 4- گرفتن روزه ی ماه رمضان 5- ادای مناسک حج و زیارت بیت الله . در ضمن فروعات دین موارد جزئی تر بسیاری را مانند حلال و حرام و اخلاق و ... را در بر می گیرد.

.....................................................................................................

3-  آیا تقلید در اصول دین درست است ؟

تقلید در اصول دین و موارد اساسی آن همچون وجود حق تعالی ، یگانگی (توحید) او، باور داشتن به رسالت نبوت پیامبران و نبوت حضرت محمد المصطفی ، ایمان به  وجود روز رستاخیز و قیامت جائز نیست اما در  جزئیات مسائل اصول دین ،همچون شناخت صفات حق تعالی ، جزئیات مسائل نبوت و جزئیات روز قیامت و ... تقلید جائز است .

......................................................................................................

4-  آیا تقلید در فروعات دین واجب است ؟

 تقلید در فروعات دین ، بر کسی که خود مجتهد باشد صحیح نیست اما بر بقیه ی افراد مسلمان که به درجه ی اجتهاد نرسیده اند ،تقلید از یکی از مجتهدین اهل سنت و جماعت یعنی امام ابوحنیفه ، امام مالک ، امام شافعی ، امام احمد حنبل واجب و ضروری است و شخص مقلد خود نمی تواند به فهم درست آیات قران و احادیث پیامبر بپردازد و برای به جا آوردن صحیح عبادات و بقیه ی واجبات و احکام دینی باید از شخص مجتهد پیروی نماید .

.......................................................................................................

5-  مطابق نظر صحیح اهل سنت و جماعت ،مجتهدین اصول دین چه افرادی هستند ؟

 همانطور که گفته شد  تقلید در برخی مسائل اصول دین  ، جائز و صحیح نیست مثلا کسی نمی تواند بگوید: چون امام شافعی یا اشعری  فرموده اند :خداوند وجود دارد و بی شریک است  ،من هم به پیروی از آنان خدا پرست هستم . اما در جزئیات مسائل اصول دین تقلید جائز است و مطابق نظر صحیح اهل سنت و جماعت ،امام ابوالحسن اشعری و امام ابو منصور ماتریدی دو امامی هستند که نظرات آنها در باره ی مسائل اصول دین بر روش صحیح رسول الله (ص) و صحابه ی کرام او بوده و آن دو امام نظرات اهل سنت که -  برگرفته از رسول الله(ص) و صحابه است-  را در کتابهای خود گرد آوری و تدوین نموده اند که نوشته ی حاضر بر اساس نظر امام اشعری نوشته شده است و اکثریت اهل سنت و جماعت در تمام جهان اسلام همواره بر اساس نظریات امام ابوالحسن اشعری و امام ماتریدی در باره ی جزئیات اصولی دین اندیشیده اند که بر اساس تحقیق محقیقین و علمای برجسته همچون امام غزالی ، امام الحرمین جوینی ، امام فخر الدین رازی ، امام ابوبکر باقلانی ، امام جلال الدین دوانی ، امام جلال الدین سیوطی ، قاضی ابوبکر بیضاوی ، امام سعد الدین تفتازانی ، امام عزالدین نسفی و ... مذهب امام اشعری و ماتريدي صحیح ترین مذهب ها در باره ی مسائلی از اصول دین است که تقلید در آنها جائز است و مردم مسلمان کردستان در طول تاریخ همواره پیرو نظریات امام ابوالحسن اشعری بوده و خواهند بود .در ضمن باید دانست بحث از مسائل اصول دین و ارکان آن به ((علم کلام)) و یا ((علم توحید)) مشهور است و اولین کسی که مطالب علم کلام را مطابق نظریات اهل سنت جمع آوری و تدوین نمود امام ابوالحسن اشعری بود که کتاب مشهور ایشان در این زمینه (الابانه عن اصول الدیانه )است.

        .................................ركن اول : ايمان به حق تعالي ....................................

 6-  ایمان به خداوند چه باورهایی را شامل می شود ؟

1- ایمان به وجود خداوند 2- ایمان به یکتایی و توحید پروردگار 3- ایمان به صفات حق تعالی و یگانگی آن صفات 4- ایمان به پاک و منزه بودن حق تعالی از هر گونه عیب و نقص  و ناتوانی .

.......................................................................................................

7-  برهان ها و دلایل وجود باری تعالی چیست ؟

برهان ها و دلایل عقلی و منطقی فراوانی برای اثبات واجب الوجود یعنی حق تعالی وجود دارد و اساسا آدم عاقل نمی تواند خداوند را انکار کند و انکار خدا نشانه عدم تعقل است زیرامخلوقات گوناگون و پر رمز و راز،همه پدیده هستند یعنی دارای نقطه ی آغاز و تولدی  می باشند و هر پدیده ای باید دارای علتی باشد یعنی باید دارای بوجود آورنده ای باشد .  پس چون هر پدیده ای دارای علتی است  پس هر مخلوقی دارای خالقی است و خالق همه چیز حق تعالی است ، آیا یک ماشین یا یک رادیو و یا یک کشتی می تواند به خودی خود بوجود آمده باشد؟ یا دست صنعت گر و متخصصی  در کار بوده تا وسیله ای درست شود. پس چگونه است که جهان با این عظمت بدون آفریدگاری خلق شده است ؟!!! البته باید دانست که آدمی به صورتی مجازی - نه حقیقی - چیزهایی را می سازد واختراع می کند اما در واقع خداوند علم آنها را به وی می آموزد و او را هدایت نموده تا به کشف جهان و اسرار آن بپردازد و خداوند تبارک و تعالی خالق حقیقی هر چیز و شیئی است .ازطرف دیگر اگر درمخلوقات  و چگونگی آنها دقتی ساده بنماییم ، متوجه می شویم که همه ی موجودات در اوج نظم و ترتیب بسیار دقیقی قرار دارند .حرکت  کهکشانها و سیارات و ستارگان و موجودات بسیار عظیم و بسیار کوچک و... ما را بر این باور استوار می سازد که این هستی بدون آفریدگاری با عظمت نمی تواند باشد ... راستی یک میوه مانند سیب و یا خود ما انسانها چگونه درست شده ایم آیا می شود بدون تدبیر و خلاقیت خداوندی یکتا چنین کار با عظمتی صورت گیرد ؟ آیا میلیاردها کهکشان با عظمت و سیارات و ستارگان بسیار بزرگ و میلیاردها ذره و اتم و الکترون و پروتون و ... بدون خالقی مدبر و توانا می توانند باشند ؟ پس هستی و تمام آنچه در وی موجود است بوجود آمده ی خالق مدبر وتوانا و با عظمتی است که همه چیز تحت فرمان و امر وی بوده و آن خالق توانا ((الله)) نام دارد و الله تعالی را کسی و یا چیزی خلق نکرده زیرا در این صورت او نیز مخلوق است و این خود نشانه ی نقص است و خداوند از هر گونه نقص و ناتوانی به دور است . خداوند خالق تمام زمانها و مکانها است و بر او زمانی سپری نمی شود و او درمکانی قرار نمی گیرد . گذشته و حال و آینده در سیطره ی قدرت اویند و او در عین حال همراه حقیقی هر چیز می باشد . حق تعالی به هیچ چیزی شبیه نیست چیزی همانند او نیست .

.....................................................................................................

8-   راه های تقویت ایمان چیست ؟

هر انسانی به طور فطری ، به وجود  خداوند اعتقاد دارد اما به واسطه ی تاثیرات منفی جامعه، رفته رفته از مسیر خداجویی دور افتاده است و برای محکم کردن پایه های اعتقادات، باید به برهان و دلیل های عقلی و منطقی زیادی که هست توجه کنیم مثلا:تفکر در خلقت خودمان و دیگر مخلوقات، راهی است برای تقویت ایمان به پروردگار و همچنین شناخت بیشترعظمت وی .راه دیگر برای تقویت باورها، دوری از گناهان و انجام اوامر و دستورهای حق تعالی و سنت های پیامبر است .همچنین همنشینی با افراد صالح و علمای دین دار و دوری از رفاقت فاسدان و جاهلان پایه های ایمان آدمی را تقویت می کند.

..................................................................................................

10-توحید یعنی چه ؟

توحید یعنی باور داشتن به یگانگی و یکتایی حق تعالی و اینکه برای حق تعالی شریکی در ذات و صفات و افعال وی وجود ندارد و موثر واقعی و خالق حقیقی همانا ذات الله است و بس . مثلا اگر مریضی به واسطه ی دوا و یا مراجعه به پزشک سلامتی خود را باز می یابد ، خالق دارو وپزشک و اثرآنها  و شفا دهنده ی واقعی فقط خداوند است وخداوند قادر است تا شخص را حتی در صورت عدم  استفاده از دارو ، شفا دهد و یا برعکس  علی رغم استفاده از دارو و بنا به حکمت خود شخص را شفا ندهد.

 باید دانست خداوند در ذات و صفات وافعالش بی شریک و بی همتا است  ،بدین معنی که حق تعالی مرکب از اجزاء و اعضاء نیست(توحید ذات) چون در این صورت مانند حوادث(پدیده ها = مخلوقات) خواهد بود و همانطور که می دانیم حق تعالی حادث(پدیده) نیست ،همچنین حق تعالی درصفاتش بی شریک است یعنی هر کدام از صفاتش واحد ویکتا هستند(توحید صفات) و در افعالش نیز بی شریک است یعنی همراه او کسی در ایجاد و خلق اشیاء و ... وجود ندارد و خالق مطلق و یکتا فقط اوست (توحید افعال).

........................................................................................................

11-   دلیل عقلی توحید حق تعالی چیست؟

 حق تعالی بی شریک است چون شراکت نشانه ی نیاز است و خدواند از کمک دیگران بی نیاز است .در ضمن وجود چندین خدا امکان ندارد چون در این صورت هستی فاسد و بدون تدبیر خواهد ماند و هر یک در کار دیگری دخالت نموده و جهانی متصور نخواهد شد پس خداوند بی شریک است و همتایی ندارد.

..................................................................................................

12- اهمیت ایمان به خدا و یگانگی او چیست ؟

ایمان به وجود حق تعالی و یگانگی او مهمترین اصل در تمام ادیان الهی از حضرت آدم تا حضرت محمد (ص) بوده و کسی که وجود خدا را باور نداشته باشد و یا برای وی شریکی  قرار دهد کافر و مشرک می باشد . بر عکس هر کس که وجود خداوند و یکتایی او را باور داشته و بر رسالت و نبوت حضرت محمد (ص) ایمان داشته باشد ، اهل اسلام بوده و مسلمان است و نباید هیچگاه مسلمانان را به کفر و شرک نسبت دهیم ،چون کفر یعنی انکار خداوند و یا انکار رسالت و نبوت رسول الله(ص) و شرک یعنی برای غیر خدا عبادت کردن و برای خدا شریکی در ذات و یا صفات و یا افعال وی قائل شدن .

....................................................................................................

13- آیا کسانی که وجود خدا را قبول داشته اما به پیامبر (ص) ایمان ندارند ،کافربه شمارمی روند ؟

 مطابق نظر اهل سنت و جماعت ،کسانی که رسالت حضرت محمد بن عبدالله (ص) را قبول ندارند ، کافرند و صحت ایمان هر کس، بسته به قبول رسالت آن حضرت می باشد . البته عاقبت کار هر انسانی ، همه در دست خدا و در علم خداوند است و ممکن است خداوند هر زمان که بخواهد بندگان خود را ، ولو درآخرین لحظات زندگی هم هدایت نماید.

.....................................................................................................

14- خداوند دارای  چه صفاتی است ؟

پروردگار ما خدای  احد و صمد است یعنی هیچ شریکی در خداوندیش ندارد و غنی و بی نیاز است یعنی نیازی به هیچ چیز و هیچ کس ندارد و برعکس همه چیز و همه کس نیازمند او هستند  ،

قادراست یعنی بر خلق و هدایت و پرورش مخلوقات توانا است و هیچ قدرتی جز قدرت او، وجود حقیقی ندارد .

صاحب اراده است یعنی هرآنچه خلق شده به اراده و خواست وی انجام شده است و هر چه وی نخواهد انجام نمی شود.

سمیع است یعنی هر چه مخلوقات بگویند و یا در دل داشته باشند ،چه پنهان و چه آشکار، خواهد شنید .اما نه آنگونه که ما با گوش می شنویم بلکه به کیفیتی که ما را ازآن اطلاعی نیست.

بصیر است یعنی هرچه در هستی و خارج آن است همه را می بیند و چیزی از وی پنهان نیست . اما نه آنگونه که ما با چشمهایمان  می بینیم بلکه به کیفیتی که ما را ازآن اطلاعی نیست.

حی (زنده) است یعنی  همواره بوده و خواهد بود و مرگ و نیستی برای او نمی باشد و او خالق مرگ و زندگی است  .

عالم است  یعنی  بر همه چیز در گذشته و حال و آینده آگاه است وهرچه شده واکنون هست و در آینده خواهد شد  در علم او قرار دارد.

متکلم است یعنی صاحب قدرت تکلم است و قرآن و بقیه ی کتب آسمانی کلام (فرموده) ازلی او هستند .

الله تعالی بخشنده و مهربان و توبه پذیرو قهار و غفار است و هر انچه نقص و ناتوانی و عیب است در خداوندی او راه ندارد .

باید دانست  ذات و صفات خداوند ازلی  بوده یعنی همیشه بوده و ابتدایی ندارند وهمچنین ابدی اند یعنی همیشه خواهند بود. همچنین لازم است بدانیم صفات خدا از ذاتش جدا نیستند اما عین ذات خدا نیز نمی باشند .

.......................................................................................................

15- آیا باری تعالی در آخرت رویت می شود ؟ کیفیت آن چگونه است ؟

بله ، بر اساس فرموده ی قران ((وجوه یومئذ ناضره الی ربها ناظره  :صورتهایی که روز قیامت شادمانند و به پررودگارخود نظاره گرند- قیامه 23)) و همچنین در آیات( 15 مطففین) ،و احادیث منقول از رسول الله (ص) مانند حدیث ((انکم سترون ربکم: به حقیقت شماها در قیامت پروردگار خود را می بینید ....) ( صحیح بخاری).

اما حقیقت کیفیت رویت و مشاهده ی باری تعالی برای ما نامشخص است. همین را می دانیم که باری تعالی نه درمکانی و یا در جهتی... بلکه با همین قدرت بینایی مشاهده می شود. همچنانکه حضرت محمد در دنیا و در شب معراج باری تعالی را رویت نمود که احادیث معراج این مطلب را ثابت می نمایند و ما اهل سنت به رویت قیامت برای اهل بهشت و رویت شب معراج برای رسول الله (ص) ایمان داریم.

   .....................................................................................................

16-اسم جلاله خداوند و بقیه نامهای حق کدامند؟

اسم جلاله ی حق تعالی (الله) است  و بنا بر نظر برخی از علما کلمه ای جامد است یعنی از کلمه ای دیگر گرفته نشده است و به معنی (خدای حقیقی و بی شریک) وبرخی دیگر از دانشمندان آنرا مرکب از (ال)تعریف و (اله) به معنی خداوند  دانسته و بقیه ی اسامی حق تعالی در قرآن و احادیث نبوی آمده که برخی از آنها در این جا ذکر می شود .

رحمان (  بسیاربخشنده به تمامی مخلوقات ) ، رحیم ( مهربان و بخشنده نسبت به مومنان) ، کریم ( صاحب کرم و بخشندگی) ، تواب(توبه پذیر ) و سلام (سلامتی دهنده) ، مصور( تصویر گر و بوجود آورنده )، خالق (ایجاد کننده) و ...

........................................................................................................

17- فضیلت ذکر و یاد باری تعالی چگونه است ؟

انسان مسلمان باید همواره به یاد حق تعالی بوده و در همه کارها و امورات زندگی مادی و معنوی خویش بر او توکل نماید . خداوند در قران می فرماید )) فاذکرونی أذکرکم)) مرا یاد کنید تا من هم شما را یاد نمایم .و یا می فرماید ((الا بذکر الله تطمئن القلوب= آگاه باشید که دل ها با یاد خدا آرامش می یابند )) بنابراین یاد باری تعالی مایه آرمش قلب و سلامتی جسم و موفقیت در زندگی دو جهان است . یاد و ذکر باری تعالی موارد زیادی از جمله اقامه ی نمازهای واجب و سنت  ، خواندن قرآن ، نام بردن اسامی باری تعالی ، ذکر لا اله الا الله و لا حول و لا قوة الا با الله و دعا کردن به بارگاه حق وصلوات فرستادن بر رسول الله (ص) و ...را شامل می شود .

......................................................................................................

18- آیا انجام ذکر خداوند به صورت فردی و یا جمعی و با صدای بلند ویا مخفیانه جایز است ؟

انجام ذکر و یاد باری تعالی در همه ی حالتهای نام برده جائز و مستحب است مثلا نماز های سنت معمولی (به غیر از تروایح و وتر در رمضان ) باید به صورت فردی انجام شود در حالی که قرآن را می توان هم فردی و هم جمعی تلاوت نمود . ذکر اسامی حق تعالی را نیز می توان هم به صورت فردی و هم جمعی با صدای بلند و یا آهسته انجام داد . البته هنگام ذکر با صدای بلند نباید مزاحم نماز اشخاص نماز گزار شد و در این صورت باید با صدای آهسته قرآن خواند و یا ذکر گفت

19- احترام و ادب در خدمت نام مقدس باری تعالی چگونه باید باشد ؟

انسان مسلمان باید همواره با ادب و تقدیس اسم باری تعالی را ببرد . مثلا بدون وضو بر اسم جلاله الله و یا بقیه ی اسامی خداوند دست نکشد و یا ازدور انداختن  نوشته ای که آیات قرآن و یا اسم باری تعالی و رسول الله بر روی آن باشد خودداری کند . در هر جا کلمات مقدسی چون نام حق تعالی و آیات قرآن و ... را در راه و معابرو ... مشاهده نمود، با احترام برداشته و در جای مطمئنی گذاشته و یا آنرا سوزانده و سوخته ی آنرا در خاک پاکی دفن نماید .

..................................................................................................

20-عبادت باری تعالی یعنی چه ؟

عبادت از ریشه ی کلمه ی (عبد) به معنی پرستیدن است و اصطلاحا یعنی تمامی دستورهای باری تعالی را به جای آوردن و از تمام آنچه که نهی فرموده، دوری کردن. مثلا نماز خواندن ، قرائت قرآن ، روزه گرفتن ، ادای زکات به فقرا و درماندگان ، حج گزاردن ، احترام و ادب به والدین (پدر و مادر) ،کمک به بقیه ی مسلمانان در کارها و مشکلات ، دعا  و درخواست نمودن از باری تعالی ، ذکر حق تعالی ، فرستادن صلوات بر رسول الله (ص) و آل و اصحاب او ، همنشینی با صالحان وعلمای ربانی واولیای الهی و ذکر و یاد فضایل اخلاقی آنان ، خیانت نکردن به مال و ناموس مردم ، دروغ نگفتن ، غیبت نکردن ، تهمت نزدن ، فحش و ناسزا نگفتن ،اذیت و آذار نرساندن به دوستان و مردم ،اسراف نکردن در استفاده از نعمت ها و ریخت و پاش و ضایع ننمودن(تبذیر) آنها ،بخشودن و گذشت نمودن از بدی های دیگران ویاد گرفتن و یاد دادن قرآن وسنت های پیامبر(ص) و دانش ها و علوم دینی و دنیایی و استفاده ی مفید از آنها و ... نمونه هایی از انواع عبادت هستند.

........................................................................................................

    21- توکل نمودن بر خداوند یعنی چه ؟

توکل در لغت یعنی سپردن کاری به دیگری مانند وکیل گرفتن برای انجام کاری . اما توکل برخداوند یعنی سپردن کارهایمان به اراده و مشیت (خواست ) خداوند . البته نه به این معنی که ما هیچ کاری را انجام نداده و منتظر رحم خداوند باشیم بلکه به این معنی که در تمام کارها چه مادی و چه معنوی با انجام درست و جدی کار ، نتیجه و توفیق آنرا از باری تعالی درخواست نمائیم. مثلا هنگام رانندگی با رعایت تمام قوانین مربوطه، توفیق و سلامتی را از حق تعالی خواستار باشیم و یا با محافظت از وسایلمان ، محفوظ ماندن آنرا از خداوند بخواهیم . توکل صحیح این است که در همه ی کارها و زمانها خداوند را در نظر داشته و با یاد و نام وی زندگی کنیم و همه چیز را به خواست  و اراده ی او بدانیم وخود نیز تلاش نماییم چرا که حق تعالی جزء اختیار را به ما داده تا با تلاش خود و توفیق باری تعالی به مقصود برسیم . و استفاده از وسایل و طلب کمک از دیگران منافات و تعارضی با توکل ندارد ،چرا که ما معتقدیم همه کارها در حقیقت به اذن و خواست و ایجاد و خلق خداوند است و اگر از کسی طلب کمک کنیم تنها او را کمک خود قرار داده ایم نه کمکی برای پروردگار.

.........................................................................................................

     22- آیا توسل به پیامبر اکرم (ص) و انبیا و اولیای الهی و درخواست کمک از آنها شرک است و مخالف با توکل ؟

اگر كسي جمله ای مانند ((یا رسول الله )) را گفت و هدفش وسیله قرار دادن رسول به سوی خدا باشد به هيچ وجه مخالف توحيد و توكل نمي باشد ، چون توسل به معنی وسیله قرار دادن است نه اینکه رسول الله(ص) را خدا بدانیم و همانطور که گفته شد طلب کمک از دیگران در زندگی روزمره هزاران بار انجام می شود و توسل و استغاثه (طلب کمک) از پیامبر اکرم (ص) وانبیا و اولیا به معنی وسیله قرار دادن آنها به سوی پروردگار و به خاطر قرب و مقام آنها نزد باری تعالی است نه اینکه آنها خود به طور مستقل توانایی ایجاد و خلق چیزی را داشته باشند .و تمام آنچه برخی از مسلمانان در هنگام مشکلات و گرفتاریهایشان کلماتی چون ((یا رسول الله)) را به کار می برند به واسطه ی محبت آنها به رسول الله(ص) است و اینکه حضرت ایشان و سایر انبیا و اولیا دارای منزلتی بزرگ نزد خداوند هستند نه اینکه آنها را خدا و خالق و موثرواقعی بدانند . همچنین اینکه گفته می شود ((مورد خطاب قرار دادن رسول الله(ص) و اولیا دعا است و دعا کردن فقط برای خداست وچون دعا عبادت است پس گفتن یا رسول الله شرک است ))ناشی از فهم غلط است چرا که هرخطاب و ندایی برای غیر خدا ،دعا نیست . مثلا شخص مریضی از دکترش درخواست کمک می کند آیا درخواست وی، مورد خطاب قرار دان نیست ؟ و آیا این کار ، دعا است،قطعا خیر !! آیا شخصی که در داخل آب از دیگران طلب کمک کرده و فریاد و استغاثه بر میدارد ، فقط به خاطر اینکه غیر خدا را مورد خطاب قرار داده ،مشرک است ؟ این افراد زمانی کارشان مغایر با توحید است که غیر خدا را فاعل و خالق حقیقی کار بدانند در حالی که مسلمین اهل سنت و جماعت معتقدند اگر کسی ، رسول الله(ص) و ... را مورد خطاب قرار داده و از آنها طلب دعای خیر می نمایند ،صرفا این بزرگواران را وسیله ای به سوی خدا می دانند وبس . همچنین باید دانست که توسل به رسول الله (ص)  چه در زمان حیات وی و چه در زمان وفات ایشان برای دعای خیر در طلب باران و شفاعت بخشش گناهان و طلب از خداوند برای شفای بیماران و ... بارها توسط اصحاب رسول الله(ص) و تابعین انجام شده است .مثلا شعار مسلمانان پس از وفات آن حضرت  در برخی از جهادها مانند جهاد با مسیلمه ی کذاب(پیامبر دروغین ) فریاد ((وا محمد)) بوده و صحابه بارها برای شفای بیماریهایشان به حضرت متوسل شده و از او درخواست دعای خیر نموده اند . صحابه بارها به آثار حضرت(ص)مانند لباسها و موی محاسن(ریش) مبارک وی و ...  متوسل شده  و برای شفای بیماریها و گرفتاریهایشان آنها را به عنوان تبرک نزد خود نگه داشته و مورد استفاده قرار داده اند .پس آیا می توان گفت صحابه مشرک اند . از طرفی اگر گفته شود که آن بزرگواران مرده اند و مرده چیزی نمی شنود چنین چیزی هم غلط است چون بر اساس احادیث رسول الله(ص) ، مردگان حتی مردگان کافر و مشرک هم از زنده ها بهتر می شنوند .در ضمن انسانهای بزرگ مانند شهدا نمی میرند بلکه مطابق آیات قران زنده هستند یعنی اینکه همچون زنده ها صاحب توانایی شنیدن هستند. و رسول الله خود می فرماید :هر کس در شب و روز جمعه بر من صلوات بفرستد خودم آن را شنیده و در سایر اوقات ملائکه آنرا به من می رسانند .پس اهل سنت و جماعت بر خلاف نظر اهل بدعت مانند گروه های وهابی و سلفیون که از مسیر صحیح اهل سنت دور افتاده اند، معتقند هیچ مسلمانی به خاطر گفتن(( یا رسول الله)) و ... مشرک نمی شود .

 



نظرات شما عزیزان:

نام :
آدرس ایمیل:
وب سایت/بلاگ :
متن پیام:
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

 

 

 

عکس شما

آپلود عکس دلخواه:

پیوندهای روزانه
پيوندها

    تبادل لینک هوشمند
    برای تبادل لینک  ابتدا ما را با عنوان nian و آدرس mobin1.LoxBlog.ir لینک نمایید سپس مشخصات لینک خود را در زیر نوشته . در صورت وجود لینک ما در سایت شما لینکتان به طور خودکار در سایت ما قرار میگیرد.







ورود اعضا:

نام :
وب :
پیام :
2+2=:
(Refresh)

خبرنامه وب سایت:





آمار وب سایت:  

بازدید امروز : 33
بازدید دیروز : 412
بازدید هفته : 451
بازدید ماه : 33
بازدید کل : 126682
تعداد مطالب : 149
تعداد نظرات : 1
تعداد آنلاین : 1